PUUR Kanoverhuur Valkenswaard

Kano-instructies en FAQ

Kano-uitleg en veel gestelde vragen

Voordat u aan uw kano-uitje begint, krijgt u een korte kano-les van een instructeur. Onderaan deze pagina alvast een paar aandachtspunten en eerst antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ). Let er in ieder geval bij het instappen op dat u de voeten niet te ver buiten de denkbeeldige lengte-as van de bodem plaatst, anders maakt u al direct een natte start bij uw kajak- of kanotocht en dat is geheel onnodig.

Veel gestelde vragen

Is PUUR in 'Coronatijd' open?
We zijn open en nemen een aantal maatregelen. Meer hierover leest u op de pagina Corona-info.

Wat is de minimum-leeftijd om te kanoen?
1 persoon uit de kanogroep moet ten minste 18 jaar oud zijn (is er geen volwassen begeleider in de groep dan moet ieder lid een toestemmingsformulier door ouders in laten vullen). Kinderen moeten gedurende de kanotocht zelfstandig rechtop kunnen zitten.

Ik kan niet zwemmen, kan ik toch kanoën?
De Dommel is (meestal) ondiep. Personen die niet kunnen zwemmen zijn desalniettemin verplicht om een zwemvest te dragen. Zwemvesten zijn gratis beschikbaar.

Varen we alleen?
Vooraf volgt een korte kano-instructie. Daarna kanovaart u zelfstandig naar het eindpunt.

Wat voor kano's verhuurt PUUR en hoeveel personen passen erin?
Wij verhuren zowel 1-Persoons- (kajak) als 2 tot 4-Persoonskano's (Canadezen) van uitstekende kwaliteit en onze 1-Persoonskano's zijn koersvast! Wij hanteren o.a. de merken Prijon en Old Town. In een Canadese kano passen 2 volwassenen met eventueel 2 kleine kinderen of 3 jongeren. Voor- en achterin de kano bevinden zich zitplaatsen en in het midden is er een zitplaats van ca. 85 cm breed voor de optionele 3e persoon of max. 2 kleine kinderen. Het maximale toegestane totaalgewicht is ca. 185 kg.

Mag mijn hond mee?
Ja, u kunt de hond mee laten varen. In de bus moet deze aangelijnd zijn.

Moet ik vooraf reserveren of boeken?
Dat is aanbevolen, zodat u zeker bent van een kano. Het is echter niet verplicht. U kunt ook naar ons meldpunt komen en kijken of er nog kano's beschikbaar zijn.

Ik heb geen bevestiging per e-mail gekregen, wat nu?
Indien u online boekt, ontvangt u een (automatische) boekingsbevestiging. Deze kan echter in uw 'spammap' terecht zijn gekomen of in de map 'ongewenste e-mail'. Kijk daar dus even. Niets gevonden? Misschien een typfout gemaakt bij het invullen van uw e-mailadres? U kunt altijd even contact opnemen.

Wat te doen bij te slecht weer?
Bij PUUR kunt u kosteloos een andere datum kiezen om te kanovaren indien het weer te slecht is. Geen risico door onze GoedWeerGarantie! Wel graag tijdig afmelden dat u niet gaat.

Kunnen we onderweg picknicken en is er een terras?
U komt bij de tocht vanaf Borkel en Neerpelt onderweg o.a. twee picknickplaatsen tegen waar zelf meegenomen waren op de oever kunnen worden genuttigd. Afval achterlaten is vanzelfsprekend niet toegestaan. Neem alle afval mee terug! Aanleggen voor een hapje en drankje op het terras kan bij Restaurant de Zwaan in Borkel en aan het einde is er uiteraard de Venbergse Watermolen. Bij de alternatieve tocht vanaf Riethoven/Waalre zijn er onderweg ook enkele uitstap- / picknickplaatsen. Aan het begin is er de Volmolen met een terras en aan het einde horeca in het Genneper Park.

Word ik nat?
Dat ligt voor een groot deel aan uzelf. Normaal gesproken slaat u niet om. Rivier de Dommel is ondiep (zeker met langdurig droog weer). Max. ca. 1 tot 1,5 meter zodat u bijna op elk punt kunt staan. Komt er toch te veel water in de boot, ga dan even naar de oever en draai de kano zodat het water eruit kan. Instappen gaat weer op dezelfde manier zoals uitgelegd bij de kano-instructie vooraf.

Welke kleding en bescherming moet ik dragen?
Dat is afhankelijk van het weer. Neem bij zonnig weer zonnebrandcrème mee en bij zeer zonkrachtig weer een pet, bandana of hoed. Zeker voor de lange tocht. Draag kleding die nat mag worden. Zorg (bij minder warm weer) voor een set droge kleding en mogelijk een handdoek. Er zijn (beperkt) omkleedruimtes aanwezig op het eindpunt. Briltouwtje wordt aanbevolen voor (zonne)brildragers. Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.

Wat zijn de vertrektijden van de PUUR kano-bus?
Van 10:00 t/m 15:00 uur rijdt er een PUUR kano-bus, vanaf het MeldPunt Venbergse Watermolen, stroomopwaarts naar de betreffende kano-instapplaats. De door u gekozen starttijd is dus de vertrektijd van de bus (niet van de kanotocht, die begint pas bij aankomst op de kano-instapplaats). Vanwege Corona-maatregelen kunnen deze tijden wijzigen. Vooraf melden bij de blauwe PUUR-kantoorunit op het parkeerterrein net voor de Venbergse Watermolen (of op het veld tegenover de VolMolen te Waalre/Riethoven ← let op, dit enkel m.b.t. de alternatieve Korte kanotocht Riethoven-Eindhoven (R9)).

Zijn er leenfietsen en wat zijn de vertrektijden?
Jazeker! Wij hebben zonder meerkosten fietsen te leen die u kunt gebruiken m.b.t. de korte tocht om binnendoor in ca. 25 minuten naar de kano-instapplaats te rijden. Zoals bij ons busvervoer is de door u gekozen starttijd gelijk aan de tijd waarop u in dit geval dus aanfietst. De kanotocht begint bij aankomst in Borkel.

Kunnen we met eigen fietsen en auto('s) stroomopwaarts?
Regelt u echt alle vervoer zelf en wilt u geen gebruikmaken van onze leenfietsen of kano-bus (dus u gaat dan met eigen auto('s) en/of fietsen naar Valkenswaard en Borkel) dan kunt u bij het boeken kiezen voor n.v.t.

Kan ik kanoën met mijn klas of school?
Kanoën is natuurlijk ook een superleuk uitje met de klas of school. Voor scholen geldt een speciaal tarief op basis van drie leerlingen per open Canadese kano.

Wat is het adres van het MeldPunt?
Graag minimaal 15 minuten voor de door u gekozen of afgesproken starttijd melden bij de blauwe PUUR-kantoorunit op de parkeerplaats naast de Venbergse Watermolen: Molenstraat 211 - 5556 TA Valkenswaard. Parkeren is gratis.

Kano-instructies

Let er in ieder geval bij het instappen op dat u de voeten niet te ver buiten de denkbeeldige lengte-as van de bodem plaatst, anders maakt u al direct een natte start bij uw kajak- of kanotocht en dat is geheel onnodig.

Wanneer u met 2 of 3 personen in een kano wilt varen zorg er dan voor dat de gewichtsverschillen niet te extreem zijn, zeker de zwaarste persoon niet achterin de kano plaatsen, deze wordt hierdoor erg instabiel.

In het begin van de kanotocht rustig peddelen, als u te hard van stapel loopt, komt u niet ver en blijft de kano of kajak rondjes draaien, ondanks dat onze kajak's koersvast zijn.

Natuur & Milieu

PUUR! Buitensport & Kanoverhuur wenst u een onvergetelijk dagje uit in de natuur toe en hoopt dat u zorgvuldig omgaat met de fraaie omgeving waar u van mag genieten.

Buiten de daarvoor bestemde aanlegplaatsen is het verboden om de oevers te betreden!

Laat tijdens de kanotocht of outdoor-tocht géén afval zoals blikjes, plastic zakjes, bekertjes of resten etenswaren in de natuur achter als dank voor uw verblijf. Neem alles mee terug naar het eindpunt en deponeer het in de daarvoor bestemde afvalcontainers.

Op deze manier kunnen anderen na u net zo genieten van de ongerepte natuur die Brabant te bieden heeft. Bij voorbaat dank!

Voorwaarden

Het dragen van een zwemvest is verplicht als iemand niet kan zwemmen. Wij hebben zwemvesten die u kunt lenen. Alléén bij PUUR! Kanoverhuur betaalt u géén huur en géén borg voor de leenfiets, het zwemvest en voor de waterdichte ton! En dan hebben we ook nog eens 100% GoedWeerGarantie!

Neem geen waardevolle spullen mee en gebruik liefst een touwtje indien u een (zonne)bril draagt.

Deelname aan onze activiteiten is geheel voor eigen risico en overeenkomstig onze algemene voorwaarden zoals tevens gedeponeerd bij de K.v.K. te Eindhoven onder nr. 17170438.

Boek nu

Zwemvest

Het gebruik van zwemvesten is gratis en verplicht als iemand niet kan zwemmen.

Weer

Neem maatregelen m.b.t. het weer (zonnebrandcrème, kleding en hoofddeksel).

Muggen

Het is aanbevolen om muggenwerende smeersels (DEET) mee te nemen.

Ton

Spatwaterdichte ton om bagage in op te bergen, is gratis beschikbaar.

Kajak huren instructies

Over Ons

Wij beschikken over 40 jaar ervaring in de kano-outdoor-branche.